Z domačo zunanjo pisarno do bolj zdravega in produktivnega načina dela

V zadnjem letu smo dodobra spoznali čare dela od doma. Ugotovili smo, da je naše počutje ob delu od doma odvisno tudi od urejenosti, opreme in zasnove domače pisarne. 

Kako se počutimo v domači pisarni se posledično odraža tudi pri produktivnosti.

Ko v času kosila ali na koncu dneva po dolgem dnevu v pisarni stopimo na zrak, je občutek čudovit. Pogled v nebo, sončni žarki na obrazu, nenadoma se spet počutimo žive. Ta občutek pa lahko v domači pisarni, ki si jo ustvarimo na prostem, še potenciramo. 

Ne le, da si pri delu od doma lahko privoščimo več krajših odmorov na balkonu ali vrtu, pisarno si lahko v celoti prestavimo na zrak. Opravljanje službenih obveznosti od doma lahko izkoristimo v svoj prid in s tem dosežemo ne samo večjo učinkovitost pri delu in s tem krajši delavnik, ker bomo tisti čas ko smo v službi res skoncentrirani in produktivni, ampak poskrbimo tudi za svoje zdravje z delom na svežem zraku. 

V nadaljevanju si preberite kakšne prednosti prinaša domača zunanja pisarna in kaj to pomeni za naše delo in zdravje. 

Naravna svetloba je pomembna za dobro počutje in učinkovitost

Ljudje v povprečju preživimo kar 80-90 odstotkov časa v zaprtih prostorih. Neposredni dnevni svetlobi se izpostavljamo zelo malo, kar ima velik vpliv na nas in lahko sčasoma prinese negativne psiho-fizične posledice. 

Boljše spite, boljše se počutite in posledično boljše delate

Če smo na delovnem mestu izpostavljeni visoki ravni naravne svetlobe, bo naš spanec bolj kakovosten, v primerjavi s tistimi, ki niso izpostavljeni naravni svetlobi. Naravna svetloba namreč pomaga uravnavati cirkadiani ritem. Boljši spanec posledično vodi do večje produktivnosti in boljšega počutja. 

Naravna svetloba dviguje razpoloženje

Znano je, da sončna svetloba povečuje proizvodnjo endorfinov, naravnih prenašalcev sporočil v živčevju, ki poleg serotonina, dopamina in oksitocina, spadajo med ‘hormone sreče’. Ti močno vplivajo na naše razpoloženje in nam dajejo občutek ugodja, zadovoljstva in prijetnega počutja. 

Naravna svetloba nam pomaga pri lažji koncentraciji

Če imamo na delovnem mestu čim več naravne svetlobe in možnost vidnega stika z okolico lahko odpravimo težave z zbranostjo in tako posledično povečamo produktivnost. 

S sončno svetlobo pridobimo vitamin D in druge koristi za zdravje

Vitamin D nastaja v koži pod vplivom sončne svetlobe. Če se preveč zadržujemo v zaprtih prostorih in nismo dovolj izpostavljeni soncu, zadostne količine vitamina D ne moremo pridobiti s soncem. Poleg tega izpostavljenost naravni svetlobi čez dan prinaša še več koristi za zdravje. Strokovnjaki trdijo, da izpostavljenost naravni svetlobi prinaša manjšo obremenitev oči, manj glavobolov, izboljšano razpoloženje, manj zaspanosti in manj opravljenih napak med delom.

Svež zrak in zelenje lahko naredita čudeže na raven energije in razpoloženje

Opazovanje narave, ki nas obdaja, nas navdihuje za delo in spodbuja kreativnost

Če si omislimo zelenje okoli našega delovnega prostora bomo izboljšali ozračje in že sam prostor bo izgledal pomirjujoč. Svetle, naravne barve, kot so zelena, modra in rumena na nas delujejo pomirjujoče in osvežujoče, s pogledom na nove cvetove ali poganjke pa bomo lahko uživali v majhnih radostih vsak dan. 

Dokazano je, da svež zrak vpliva na koncentracijo in motivacijo pri delu

Svež zrak celice napolni s kisikom in na naše počutje in zdravje vpliva blagodejno. Pri vdihovanju svežega zraka dvigujemo koncentracijo in produktivnost pri delu.

Če si želite ustvariti zunanji prostor, kjer boste lahko brezskrbno delali tudi v nepredvidljivem vremenu, hkrati pa ga boste lahko uporabljali tudi za druge namene (druženje ali sproščanje), vas vabimo, da nas kontaktirate. Skupaj bomo poiskali najbolj optimalno rešitev kako lahko vaš balkon, teraso ali vrt zasenčimo s pergolo ali nadstreškom, in tako ustvarimo najboljše pogoje za delo na prostem. Kontaktirajte nas lahko na e-mail naslov: hello@chefdejardin.com ali preko klika na spodnji gumb.

Pošljite povpraševanje