Prej in potem: Novogradnja s panoramsko stekleno steno in pokrito teraso z bioklimatsko pergolo

Zunanjost družinskih hiš enaindvajsetega stoletja povezuje ena stična točka – velike steklene površine. Pogosto so panoramske stene ali velika okna nameščena tako, da se bivalni prostor skoraj v celoti odpira na teraso.  Medtem, ko takšna postavitev prinaša številne prednosti, od vnašanja večje količine naravne svetlobe v prostor do prijetnih pogledov na zunanjo pokrajino, nam lahko prehod prekomerne sončne toplote skozi zastekljeno površino poleti prinaša tudi neznosno vročino v notranje prostore.

V sledečem zapisu z vami delimo primer izgleda novogradnje s stekleno panoramsko steno pred in po pokritju terase z bioklimatsko pergolo in kakšen vpliv ima tovrstno pokritje ne le na teraso, temveč tudi na notranji bivalni prostor.

Pred postavitvijo bioklimatske pergole

Solarno ogrevanje notranjih prostorov preko velikih steklenih površin je pozimi prednost, poleti pa pogosto pomanjkljivost.

Ko se sonce upre v velika okna ali panoramske stene se notranji prostori ogrejejo. Primer novogradnje na fotografiji ima odprt notranji bivalni prostor, ki združuje dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico, z izhodom na teraso. Tako se notranji bivalni prostor povezuje z zunanjim prostorom, v slednjih pa preživimo največji del dneva – med kuhanjem, obedovanjem, gospodinjskimi opravili in prostim časom.

Poleti velike steklene površine prispevajo k občutnemu ogrevanju notranjega prostora, zato je bilo dobro razmisliti o senčenju. Pokritje terase znatno vpliva na temperaturo v notranjosti prostora, pa naj bo to nadstrešek s fiksno streho ali pergola.

Po postavitvi bioklimatske pergole

V prikazanem primeru smo novogradnji na teraso namestili bioklimatsko pergolo Bellavie. Bioklimatska pergola ima streho sestavljeno iz vrtljivih aluminijastih lamel, ki prilagajajo intenzivnost senčenja s spreminjanjem kota preko daljinskega upravljanja.

Poleti bioklimatska pergola omogoča senčenje zunanjega prostora preko odprtja lamel pod željenim kotom. S tem, ko so lamele odprte, omogočimo kroženje zraka in prijetno bivanje pod pergolo v vročih poletnih dneh. Hkrati s spreminjanjem kota lamel preprečujemo direkten prehod sončne toplote skozi velike steklene površine.

Pozimi bioklimatska pergola ob odprtih lamelah dovoljuje segretje in osvetlitev ne le terase, temveč tudi notranjih prostorov, kar bi bilo s fiksno streho onemogočeno.

Bioklimatska pergola torej ne doprinaša vašemu domu le optične razširitve hiše in popestritve celotne podobe zunanje okolice, strehe nad glavo ob poletnem pršu in sence ob sproščujočem branju knjige na ležalniku, temveč igra pomembno vlogo tudi pri uravnavanju temperature v notranjih bivalnih prostorih.

Za kvaliteten in celovit pristop k vašemu projektu vas vabimo, da nam za brezplačno svetovanje in neobvezujočo ponudbo pišete na e-mail naslov: hello@chefdejardin.com ali kliknete na spodnji gumb.

Pošljite povpraševanje